Dit onderzoeksproject, onderdeel van het afstudeerwerk van Marc de Bruijn, richt zich op een fenomeen uit de romankunst, de alternatieve historie.

In het project Uchronia is de vraag: “Hoe zou de wereld er uit zien zonder Internet?” verwerkt in een zestal voorpagina’s van een fictieve krant. Deze zes pagina’s reflecteren sleutelmomenten in de alternatieve tijdslijn van 1990 tot 2005. Zo is te volgen hoe de televisie, in plaats van de computer, een centrale rol krijgt in de Nederlandse samenleving en hoe de traditionele mediabedrijven – Time Warner als uiteindelijke monopolist in het bijzonder – steeds meer politieke en economische macht vergaren.

De voorpagina’s volgen de veranderende trends in het medialandschap. Is de krant in 1990 nog een traditionele broadsheet, naarmate de jaren vorderen verschuift de structuur steeds meer naar een visueel ingestelde voorpagina. Het eindpunt is een voorpagina die slechts de belangrijkste koppen bevat, bijna zoals de – toen nog niet uitgegeven – NRC.next uit onze tijdlijn. Logisch eindpunt van deze alternatieve historie is het opheffen van de krant en de verplaatsing van de nieuwsactiviteiten naar een 24-uurs nieuwszender.

Dit werk is tentoongesteld in design gallerie VIVID te Rotterdam.

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Marc de Bruijn