Het infoabsurdistische tijdschrift lijkt op het eerste oog een precies vormgegeven tijdschrift waarbij meerdere informatielagen aanwezig zijn. Elke dubbele pagina telt altijd een vast aantal minuten van de totale tijdsduur van de tramrit, om daarbinnen een waterstad gerelateerd onderwerp te behandelen. Zodra je als lezer denkt dat je begrijpt wat het onderwerp is lijkt dit te veranderen en dit is dan nog maar het begin! Uiteindelijk ga je op reis in de gedachtewereld van de tramreiziger die je Rotterdam anders laat beleven dan je tot nu toe kende.

Neem de tijd, ga mee op reis het zijn slechts 100 minuten. Een stedelijke ontdekkingsrit met tramlijn 8 dwars door Rotterdam waterstad. Stap uit, loop rond, ga rustig zitten, ervaar en beleef, gebruik, leer meer en stap weer in. Reis verder van het Marconiplien tot het eindpunt van lijn 8: Oostplein. Maak de infoabsurdistische tramrit tijdens het doorwerken van dit reisverslag. De reis leidt langs vogelsoorten naar vismaaltijden tot damdoorbraken. Wanneer je bij de climax aankomt weet je niet meer waar je vandaan komt, de formele reis zoals het verhaal begon is verdrongen door absurde informatiestromen. Afgedwaald van van feit naar fictie. Realiteit of illusie; een dagdroom, van informatie tot illustratie. En al dan niet met opzet is dit tegelijkertijd een sterke uitspraak naar de stortvloed van architectenpublicaties waarbij vaak een noodzaak lijkt te ontbreken, alleen slagen deze, in tegenstelling tot Jorrit, er slechts zelden in een eigen autonomie te ontwikkelen. Uiteindelijk blijf je als lezer achter met louter vragen, is Rotterdam nu een waterstad? Wat is de status van de infographic? Was dit een zelfportret van de auteur, redacteur c.q. tramreiziger?

Uit het tijdschrift Items:
“Dit tijdschrift neemt je mee op een rit met tramlijn 8. Vertrekpunt het Marconiplein, eindstation halte Oostplein. De rit is een ontdekkingstocht, die je langs vogels, waterwegen en kaartenknippen leidt. Maar dan op een onnavolgbare manier. Want als je de tocht letterlijk wilt volgen kom je onherroepelijk in de problemen. Via prachtige infographics met terzake doende informatie en feitelijke teksten die de gebeurtenissen tijdens de rit registreren, belandt de lezer gaandeweg in een woud van zich steeds verder verdichtende pagina’s. Beeld en tekst zijn niet langer registraties van de werkelijkheid maar krijgen een steeds autonomer en fictiever karakter.”

Dit werk is genomineerd voor de Spinhex&Industrieprijs 2005. Daarnaast is het tentoongesteld geweest ten tijde van de Dutch Design Week 2005 te Eindhoven en het is gepubliceerd in het vakblad Items in dezelfde periode van dat jaar. Illustraties uit dit werk zijn gebruikt in een bijlage (magazine La Repubblica del Donne) van de Italiaanse krant La Repubblica over het thema “Design & Safety”.

Daarnaast is dit werk gepubliceerd in het boek “Graphic Design in Holland” van het Spaanse Mao Mao / LOFT Publications (2009). In Nederland is de publicatie onder de titel “Grafisch design in Nederland” door Librero uitgegeven.

Resultaat

Meer weten over dit project?

Avatar photo
Neem contact op met Jorrit Sybesma