In opdracht van de Stichting Rotterdam Woont – en gefinancierd door bouwer Dura Vermeer en woningcorporatie Havensteder – heeft PUNTPIXEL de website voor Rotterdam Woont ontworpen en gerealiseerd. Deze website van omvat de systematische documentatie van onderzoek verricht naar de geschiedenis van het wonen in Rotterdam binnen de periode 1840 tot nu, ontsloten via verschillende gedigitaliseerde, historische plattegronden van Rotterdam.

De kern van de website wordt gevormd door een plattegrond van de stad Rotterdam waar de fysieke locatie van de projecten overheen wordt gelegd. De informatie over de woongeschiedenis van Rotterdam is opgedeeld in diverse periodes, per periode is het voor de gebruiker mogelijk de diverse objecten te laten zien op de kaart. Omdat het stratenplan van de stad – als gevolg van de het bombardement op Rotterdam in 1940 en door de stadsvernieuwingsperiodes die daarop volgde – aan wijziging onderhevig is geweest, kan men over de huidige stratenplan ook diverse historische kaarten leggen. Dit geeft – indien hiertussen geschakeld wordt – een goed beeld van de groei en de verandering van de stad, de wijken, verschillende gebouwen en het wonen.

Naast de voornoemde investeerders zijn ook de BNA, Woonstad Rotterdam, diensten Kunst & Cultuur en Stedenbouw & Volkshuisvesting van de Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en het Prins Bernard Cultuurfonds als sponsoren betrokken bij dit project.
Verder werkten onder andere AIR Rotterdam, NAi, Museum Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en diverse architectenbureaus mee aan de inhoudelijke totstandkoming van dit project.

De gemeentelijke dienst Stadsarchief van Rotterdam heeft het project Rotterdam Woont aangemerkt en geselecteerd als digitaal erfgoed, belangrijk om te behouden. Dit heeft als gevolg dat de Gemeente Rotterdam dit project conform de Unersco Charter on the Preservation of the Digital Heritage zal worden opgeslagen. Dit zogeheten “harvest”-proces zal in november 2013 gebeuren. De website zal naderhand via het Stadsarchief Rotterdam worden ontsloten. Het onderzoeksplatform Rotterdam Woont is ontworpen en ontwikkeld door PUNTPIXEL in de periode 2011-2013.

Meer informatie:
Website Rotterdam Woont

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Marc de Bruijn