Voor het tijdelijke – op Katendrecht in de Fenixloodsen gevestigde – Jazz Museum Rotterdam heeft PUNTPIXEL, in samenwerking met de ontwerpers van Medamo, een responsieve website ontworpen en ontwikkeld.

Website
De homepage van de website van het Jazz Museum wordt gedomineerd door een blok (voorzien van grote foto’s en helder leesbare teksten) met activiteiten waar de gebruiker gemakkelijk, verticaal doorheen kan ‘bladeren’, hierbij zijn slechts de titels en de visuele karakteristieken van deze tentoonstellingen en optredens te zien. Alle overige informatie is secundair. De website is meertalig uitgevoerd en opgezet als dat van een ‘regulier’ museum, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de activiteitenkalender en de tentoonstellingen waar deze activiteiten rondom zijn georganiseerd. Via een eenvoudig te gebruiken “datumkiezer” kun je gemakkelijk bekijken wanneer er wat te doen is op locatie in de Fenixloodsen. De website is geschikt voor regulier gebruik op desktop computers, maar is tevens geschikt voor mobiele apparaten als smartphones en tablets, hiermee is in het ontwerp in sterke mate rekening gehouden door gebruik te maken van relatief grote interactieve elementen welke eenvoudig met touchscreens zijn te benaderen, ook op kleinere schermen. De website verschaft niet alleen informatie over het activiteitenprogramma van het museum en de tijdelijke collectie die te zien is op de Kaap, maar via de site is het voor bezoekers ook mogelijk om passe-partouts te kopen voor het hele program van JMR, alsmede tickets voor losse tentoonstellingen.

PUNTPIXEL is verantwoordelijk voor het interactieontwerp en de technische realisatie. Tevens hebben we in grote lijnen het visuele ontwerp uitgezet.. De verdere uitwerking in detail komt van de hand van Medamo, de ontwerpers die ook de huisstijl en het logo voor het tijdelijke museum hebben ontworpen. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een doelmatige, zeer robuuste en consistente oplossing voor de virtuele representatie van het Jazz Museum Rotterdam.

Wireframe van de initiële opzet voor het ontwerp van de website van het Jazzmuseum.

Wireframe van de initiële opzet voor het ontwerp van de website van het Jazzmuseum.

Museum
Het museum wordt ingericht volgens het Kunsthal-principe en heeft zeven deeltentoonstellingen (World’s Greatest Jazz Photos, Het beste van 10 jaar North Sea Jazz Art, Jazz in Rotterdam, North Sea Jazz Posters, InstrumentHeads by Michael Weintrob, Let Freedom Ring, North Sea Jazz Festival Rotterdam in foto’s). Daarnaast heeft het museum een jazzclub, een filmzaal en een fotostudio. Ook richt DjazzTV een studio in waar musici, fotografen, auteurs en kunstenaars geïnterviewd worden. Jazz vindt haar oorsprong weliswaar in de Verenigde Staten maar is uitgegroeid tot een universele wereldmuziek die niet alleen muzikanten heeft geïnspireerd nieuwe wegen in te slaan maar ook fotografen, schrijvers, beeldend kunstenaars en grafici. Het museum laat de historie zien maar haakt ook aan bij nieuwe ontwikkelingen die zeker in Rotterdam met haar vele diverse inwoners een vruchtbare voedingsbodem vinden.

Beelden: initiator van Jazz Museum Rotterdam Wim van Zon (foto: Joke Schot), entree van het tijdelijk museum (foto: Sophie, Jazzenzo).

Verwijzingen:
– Meer over het festival op Rotterdam Festivals
– Het AD bericht over het Jazz Museum
– Facebook profiel van het JMR
– Website Jazz Museum Rotterdam
– Website Medamo

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Marc de Bruijn