De opdracht was een educatieve applicatie te ontwikkelen waarmee de bezoeker van de gerestaureerde Tapijtenzaal in Huis Van Gijn – onderdeel van het Dordrechts Museum – meer informatie over de zaal en de daarin aanwezige meubels, objecten en wandtapijten kan vinden.

Oplossing
De installatie bestaat uit een tweetal permanent opgestelde bankjes ontworpen door Kinkorn. Hierin zijn touchscreens en computers verwerkt waarop de door PUNTPIXEL ontworpen en technische gerealiseerde applicatie de bezoeker voorziet van de benodigde informatie over de zaal, de daarin aanwezige objecten en de wandtapijten. De software is ontwikkeld rondom een interactieve panoramafoto van waaruit de bezoekers gethematiseerde informatie kunnen activeren in de vorm van filmpjes, teksten, afbeeldingen, tekeningen, muziekstukken, geluidsfragmenten en animaties. De interface van de software is zo eenvoudig mogelijk gehouden, maar vanwege de diverse en brede groep aan gebruikers functioneert het programma zowel via aanraakknoppen, maar ook via de gangbare bewegingen met de vingers voor de gevorderde bezoeker bekend met de bediening van moderne smartphones en tablets.

Techniek
In tegenstelling tot veel multimedia-applicaties voor touchscreens in de museale omgeving is het door PUNTPIXEL ontworpen programma niet gebaseerd op Adobe Flash. De gebruikersinterface van deze applicatie is geheel gerealiseerd in HTML5 en CSS3, aangevuld met JavaScript ten behoeve van de animaties en het ruimtelijke effect van de gevirtualiseerde Tapijtenzaal. Daaronder bevindt zich de technische basis opgezet in het open source web application framework CakePHP en een MySQL-database. Het geheel is gekoppeld aan het door PUNTPIXEL ontwikkelde Content Management Systeem (CMS) Hactar, versie 3.5, waarmee door de medewerkers van het museum zelf de applicatie voorzien kan worden van nieuwe inhoud. Het educatieve programma draait op een tweetal Apple Mac mini’s.

Context
De gerestaureerde zaal is op 23 mei 2012 geopend door Professor Mr. Pieter van Vollenhoven (voorzitter Nationaal Restauratiefonds) in het bijzijn van de commissaris van de Koningin van Zuid-Holland en de burgermeester van Dordrecht. Tijdens de opening heeft Van Vollenhoven met de groep externe partijen – waaronder PUNTPIXEL – gesproken over de details van het project.

Verwijzingen
Website Huis Van Gijn
De opening op RTVRijnmond
Meer over de opening

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Jorrit Sybesma