3 June 2009

Kijkwijzers tentoonstelling Calvijn, Dordrechts Museum

Avatar photo
door
Jorrit Sybesma

Voor drie verschillende tentoonstellingen in diverse Dordtse culturele instellingen rondom het gezamenlijke themajaar over Johannes Calvijn (de reformator en Frans-Zwitserse christelijke theoloog) heeft PUNTPIXEL een set aan kijkwijzers ontwikkeld voor de educatieve afdelingen.

Deze kijkwijzers zijn ontworpen voor de educatieve afdelingen van het Dordrechts Museum (nu tijdelijk Dordrechts Museum aan de Haven), het Centrum Beeldende Kunst, het Erfgoedcentrum DiEP en Stichting ToBe. De exhibities in de diverse culturele instellingen zijn georganiseerd door het Programma Cultuurparticipatie van de Drechtsteden, de Provincie Zuid-Holland, het Cultuurparticipatiefonds Dordrecht, de Gemeente Dordrecht en dagblad Trouw.

De kijkwijzers kennen allen eenzelfde opzet en per tentoonstelling een verschillende inhoud bestaande uit beelden en vragen, behorende bij een rondgang door iedere exhibitie. In feite zijn het drie A3-formaat affiches welke opgevouwen tot A5-formaat gezamenlijk het portret en de titel van de overkoepelende tentoonstelling vormen. Dat is pas te zien als de kijkwijzers naast elkaar gelegd worden, op dat moment wordt het portret van Calvijn (te zien in de Nieuwe Kerk in Dordrecht) geheel zichtbaar. Als bezoekers of de groepen scholieren alle tentoonstellingen (welke in principe los van elkaar te bezichtigen zijn) gezien hebben, dan heeft men het portret compleet.

De andere zijde van de kijkwijzer bevat het affiche van “Calvijn Lifestyle” als geheel, waar vervolgens de inhoud overheen is gedrukt waardoor het achterliggende beeld en dito tekst voor een grafische kwaliteit herkenbaarheid van de exhibitie zorgen. Elke kijkwijzer wordt van A5 opengevouwen tot A3-formaat. Binnenin verschilt de inhoud per tentoonstelling en bevindt zich de eigenlijke rondleiding met vragen, beeld en tekst per instelling herkenbaar aan een eigen kleurcodering.