18 August 2005

Speurboekje tentoonstelling De Witt, Dordrechts Museum

door
Jorrit Sybesma

Voor het Dordrechts Museum heeft PUNTPIXEL de opdracht gekregen twee „CKV” en „Geschiedenis” kijkwijzers te ontwikkelen voor de tentoonstelling „De gebroeders De Witt”, te zien vanaf 10 september in Dordrecht.

Van het Dordrechts Museum kreeg PUNTPIXEL de opdracht om een speurboekje voor de basisschool te ontwikkelen. Het speurboekje heeft betrekking op de onlangs geopende tentoonstelling “Gebroeders De Witt, macht en onmacht in de Gouden Eeuw”. De inhoud is opgesteld door Remke von Glahn van het Dordrechts Museum.

De thematiek binnen de publicatie is kiezen, met de nadruk op wat de basisschool leerling voor keuzes maakt tijdens het doorlopen van de “speurtocht”. Constant wordt de leerling een bepaalde keuze voorgelegd, die de gebroeders Johan & Cornelis de Witt eveneens heb- ben moeten maken.

Het speurboekje is uitgewerkt in de vorm van een kladblok, een schrijfblok. Uitgevoerd op ruw papier en op een harde kartonnen achterplat, zodat schrijven met het verplichte potlood geen probleem vormt. De keuzes in het boekje kunnen constant gemaakt worden door middels twee verschillend gekleurde transparenten tekst of beeld naar voren te halen, of juist weg te kleuren. •