15 June 2009

Wilde Wonen Platform: Perspectieven op een vakgebied

Avatar photo
door
Jorrit Sybesma

Voor de Stichting Wilde Wonen van ex-architect Carel Weeber heeft PUNTPIXEL, in samenwerking met The Maze Corporation een website ontwikkeld die naast een discussieplatform vooral een compleet archief zal bevatten van alles wat met deze ideologie van Weeber van doen heeft. Weeber stelt dat de burger meer invloed moet krijgen op de wijze waarop de woningbouw tot stand komt, de architect krijgt de rol van regisseur toebedeeld.

De opzet van de website is ontwikkeld vanuit het perspectief van het vakgebied van de toekomstige gebruiker van het archief. Zodoende zijn er na onderzoek een viertal profielen opgesteld. De profielen zijn “architecten”, “projectontwikkelaars”, “overheid” en de “bewoner”, tevens heeft elk profiel een herkenbare eigen kleurcodering. Door filtering kan informatie beschikbaar worden gemaakt en toegespitst worden op de specifieke wensen van de bezoeker. De ideeën achter het Wilde Wonen kunnen op die manier inzichtelijk gemaakt worden voor belanghebbenden en belangstellenden die binnen een dergelijk gebruikersprofiel zijn of haar informatie wil zoeken.

De website is flexibel in te richten naar de wensen van de gebruiker. Elementen kunnen vrij versleept worden over het scherm. Daarnaast kunnen artikelen uit de verschillende profielen naast elkaar geplaatst worden om zo het verschil in zienswijze tussen (bijvoorbeeld) “overheid” en “bewoner” in relatie tot een onderwerp aangaande de bouw volgens de Wilde Wonen ideologie, helder te krijgen. Om iedere vakspecialist van de juiste informatie te kunnen voorzien is er een lexicon in de marge van het scherm de biedt bezoekers de mogelijkheid en geplaatst bepaalde vak specifieke termen op te zoeken.