2 July 2009

Rotterdam Index t-shirts

Avatar photo
door
Jorrit Sybesma

In opdracht van The Maze Corporation heeft PUNTPIXEL voor het project Rotterdam Index (een initiatief gesteund door Com Wonen, Vestia, Roteb Gemeente Rotterdam, Proper Stok, Suite75, De Havenloods en het Stimuleringsfonds voor Architectuur) logo’s, illustraties en teksten ontworpen voor t-shirts.

RIX ofwel de Rotterdam Index is een webapplicatie die is ontwikkeld vanuit de vraag hoe bewoners meer betrokken kunnen worden bij stedelijke ontwikkelingen (in hun eigen wijk). Door gebruikers te laten participeren in het spelen van een spel laat je ze deelnemen aan het uitwisselen van informatie over een specifiek onderwerp gekoppeld aan stedelijke ontwikkeling.

De winnaars (per periode, per wijk) van het spel krijgen een t-shirt. Dat t-shirt kunnen ze zelf ontwerpen met behulp van speciale software (t-signers van Suite75), waarbij ze kunnen kiezen uit een bibliotheek aan elementen ontworpen door PUNTPIXEL. De bibliotheek bestaat uit pictogrammen, woordbeelden, icoontjes van bekende en minder bekende gebouwen uit Rotterdam en omgeving en combinaties van het voorgaande. Deze illustraties, teksten en logo’s zijn exclusief ter beschikking gesteld aan RIX en kunnen dan ook alleen door RIX gebruikers worden gebruikt om t-shirts te maken dan wel te kopen.

Dit werk is van december 2006 tot januari 2007 te zien geweest tijdens de tentoonstelling “Beste ontwerper” in de academie gallerie van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht als favoriete werk van een tweedejaars studente grafisch ontwerpen van de HKU.

Daarnaast is dit werk gepubliceerd in het boek “Graphic Design in Holland” van het Spaanse Mao Mao / LOFT Publications (2009). In Nederland is de publicatie onder de titel “Grafisch design in Nederland” door Librero uitgegeven.

rix_001 rix_002 rix_003 rix_004 rix_005 rix_007