Wanneer de vormgeving de inhoud tot last is… daarom ontwierpen wij het nieuwe Scyedam Magazine voor de Historische Vereniging Schiedam. In de verrassend moderne huisstijlkleuren van de vereniging en met de ruimere pagina-indeling en de toegankelijke typografie, is het ineens veruit het meest eigentijdse magazine in de erfgoedsector met hierin ruimte van lokale (stads)geschiedenis tot (ver) daarbuiten.

De cover van de ‘Nieuwe Scyedam’ bestaat in de basis uit een wisselende kleuropbouw, waarbij door de gekozen verhoudingen in het kleurvlak de aandacht richting de bovenzijde de cover wordt gebracht. Centraal is een enkel beeld geplaatst, gedeeltelijk in overlap met de kleurvlakken waardoor een heldere omkadering ontstaat. Dit is een referentie naar de covers van de Scyedam uit het verleden. Over deze elementen heen is het herkenbare beeldmerk geplaatst, gecentreerd bovenaan het coverbeeld. Als een ogenschijnlijk losse papieren wikkel is er een korte inhoudsopgave aan de cover toegevoegd, waarin de belangrijkste artikelen zijn uitgelicht. Op die manier wordt aantasting van het beeld vermeden: de coverfoto wordt enkel bezet door de titel behorende bij het hoofdartikel. De strook met strepen is een subtiele verwijzing naar de Schiedamse vlag van 1962.

De eerste editie van het eigentijdschrift over erfgoed in ‘nieuwe stijl’ verscheen begin juni 2022. Het magazine verschijnt elke twee maanden, wordt gratis toegezonden aan de leden en begunstigers van de vereniging en is verkrijgbaar in de lokale boekhandels te Schiedam.

 

Resultaat

Meer weten over dit project?

Avatar photo
Neem contact op met Jorrit Sybesma