De wereldwijde reacties op het overlijden van Johan Cruijff op 24 maart 2016 maakten wederom duidelijk hoeveel de legendarische nummer 14 betekend heeft. Niet alleen voor het voetbal, maar voor de sport in het algemeen. Op allerlei plekken werd afgelopen tijd stilgestaan bij het overlijden van Cruijff. Daar mocht een sportieve herdenking in zijn geboortestad niet bij ontbreken. En welke sport is toegankelijker dan hardlopen? Op 25 april 2016, de dag dat Cruijff 69 zou zijn geworden, vond daarom in Amsterdam de eerste editie van de Cruyff Foundation 14K plaats. Die avond herdachten honderd hardlopende mensen hem.

De bal ging rollen nadat (voormalig) hardloopplatform Losse Veter als eerbetoon aan Cruijff een route van 14 kilometer door Amsterdam op Facebook plaatste, langs tal van gedenkwaardige plekken. Maurice Hollaar, vrijwilliger bij de Cruyff Foundation, was meteen enthousiast en bracht beide partijen bij elkaar. In samenwerking met atletiekvereniging Phanos en het Cruyff Institute hebben Losse Veter en de Cruyff Foundation besloten de run te verwezenlijken.

 

De aftrap voor deze run werd gegeven om 14 minuten over zeven bij AV’23, naast de plek waar ooit stadion De Meer lag. Na een korte toespraak en een moment van stilte gingen de lopers als groep op weg richting het Olympisch Stadion. Onderweg deden ze onder andere de Johan Cruijff-brug, het ouderlijk huis in Betondorp, het Cruyff College, een Cruyff Court en het standbeeld van Cruijff aan. Het was geen wedstrijd maar een social run, waarbij sportiviteit en saamhorigheid hand in hand gingen.
PUNTPIXEL ontwierp de visuele identiteit voor deze social run. De wedstrijd is inmiddels van een eenmalig evenement omgevormd tot een jaarlijks terugkerende memorial run en deze is in 2017 overgenomen door Le Champion.
Fotografie: Femmy Weijs

Tekst: Dennis Kaspori

 

 

Resultaat

Meer weten over dit project?

Avatar photo
Neem contact op met Jorrit Sybesma