23 September 2014

Showcases Digital Publishing Toolkit, 28 november 2014

Avatar photo
door
Jorrit Sybesma

Het Instituut voor Netwerkcultuur presenteert: Het ABC van Digitaal Publiceren_ op 28 november 2014 | 13.30 – 17.30 | Floor, Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, Amsterdam.

Meer over de conferentie: Digital Publishing Toolkit
Tickets reserveren: gratis aanmelden


Conferentie in het kort
Een bijeenkomst over e-publiceren voor de kunst- en cultuursector, lancering van een publicatie over dit onderwerp.

PUNTPIXEL presenteert tijdens deze conferentie twee showcases. Van 14:50-15:10u presenteren we “Context without Walls – a generative workflow with EPUBster” in samenwerking met uitgeverij Valiz en van 15:10-15:30u presenteert PUNTPIXEL de showcase “My Collection” in samenwerking met nai010 Publishers en het Stedelijk Museum Amsterdam.


Meer over de beide showcases van PUNTPIXEL

My Collection
De groep van nai010 Publishers, Medamo en PUNTPIXEL heeft een digitale versie van de Stedelijk Museum Highlights Catalogus ontwikkeld. In plaats van het creëren van een ebook versie van de reeds bestaande catalogus, heeft deze deelgroep zich gericht op het ontwikkelen van een digitaal distributieplatform, ontsloten via een (mobiele web-) applicatie. Deze applicatie biedt de gebruikers de mogelijkheid om hun persoonlijke hoogtepunten (highlights) uit de collectie van het Stedelijk te vinden, filteren, doorzoeken, bekijken en verzamelen voorafgaand aan, tijdens of na een bezoek aan het museum. Inhoud gekoppeld aan de geselecteerde hoogtepunten kan met de app vervolgens worden gebundeld tot een persoonlijke EPUB-catalogus. Deze EPUB wordt gegenereerd met de My Highlights applicatie en kan vervolgens worden gedownload en offline worden bekeken. PUNTPIXEL zal tijdens de presentatie de algemene werking van de applicatie toelichten. In een toekomstige versie kan verder worden gewerkt aan de mogelijkheid tot het verder personaliseren van de EPUB alsmede naar de opties voor het implementeren van een betaalmogelijkheid, gekoppeld aan de verschillende modules binnen de applicatie. De applicatie is zo ontwikkeld dat geïnteresseerden in de toekomst met een eigen variant van de app hun eigen collectie hoogtepunten kunnen ontsluiten, tijdens de presentatie zal Medamo dit traject nader toelichten.

Context Without Walls – generatief werken met EPUBster
Valiz, Meeus Ontwerpt en PUNTPIXEL hebben zich gezamenlijk gericht op de totstandkoming van een EPUB-versie van een nieuwe uitgave uit de serie Context Without Walls genaamd Common Skin. De publicaties in deze serie belichten het werk van kunstenaars van over de hele wereld. De publicaties zijn meertalig en bevatten zowel essays, als beelden. Het grafisch ontwerp voor de gedrukte en de digitale variant van deze serie zijn van de hand van Meeus Ontwerpt. De transformatie van de printversie naar de EPUB editie betreft niet louter een één op één vertaling: voor de digitale variant is er niet alleen naar de complexiteit van het ontwerp gekeken maar ook naar de wijze van produceren van de boeken in serie. Hiervoor is door PUNTPXIEL een speciaal publicatieplatform ontwikkeld. In de presentatie zullen Valiz, Meeus Ontwerpt en PUNTPIXEL het concrete resultaat van het werk laten zien, daarnaast zullen de keuzes (en de redenering achter hen) besproken worden.


Wanneer vindt deze conferentie plaats?

Vrijdag 28 november 2014, 14:00u – 17:30 uur op bovenstaand adres. De toegang is gratis, de presentaties worden gegeven in het Engels.


Centraal staan de vragen:

– Hoe verandert de productieketen van uitgever tot vormgever?
– Hoe kunnen uitgeverijen in de kunst en cultuursector zelf esthetische, interactieve e-publicaties ontwikkelen?
– Welke platformen kunnen uitgevers gebruiken om digitaal te publiceren?
– Hoe veranderen digitale ontwikkelingen de rol van de ontwerper?

flyer_A5_final_web_front flyer_A5_final_web_back