25 November 2013

Met een tablet door Huis van Gijn

Avatar photo
door
Jorrit Sybesma

DORDRECHT – Bij de opening van de nieuwe tentoonstelling Juffrouw Fijn van Draat in Huis van Gijn werd zaterdag een speciale app gelanceerd en ging de film Eén dag wonen in Huis van Gijn in première. De tentoonstelling in het museum aan de Nieuwe Haven gaat over het huishouden in de 19e eeuw. (Foto’s: Thymen Stolk)

Juffrouw Fijn van Draat was na het overlijden van zijn vrouw de huishoudster van Simon van Gijn. Fijn van Draat was zeker geen gewone schoonmaakster, ze was verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de huishouding; meer een facilitair manager dus. Met deze tentoonstelling belicht het museum niet alleen het verhaal van het echtpaar Van Gijn, maar ook dat van het personeel en de verhoudingen onderling. Daarnaast is er veel aandacht voor hoe het huis werd gebruikt en voor de veranderende technologieën, smaken en opvattingen op het gebied van bijvoorbeeld hygiëne, koken en schoonmaken. De film over 24 uur wonen in Huis van Gijn, videomateriaal verzameld tijdens 24 uur, aangevuld met interviews met betrokkenen en deskundigen, wordt doorlopend vertoond in de Tapijtenzaal.

Huis van Gijn is geopend van dinsdag tot en met zondag 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.huisvangijn.nl en www.juffrouwfijnvandraait.nl.

Via Dordt Centraal, zie hun website. De (web-)app voor Huis Van Gijn is ontwikkeld door PUNTPIXEL, zie voor meer informatie het project..