Voor Het Blauwe Huis heeft PUNTPIXEL het ontwerp gemaakt voor het logo, de website en de visuele indentiteit van de tijdelijke (ruil)bibliotheek de Boekenkas in IJburg, Amsterdam. De gevel van de (boeken)kas is voorzien van een doorlopende structuur, welke gevormd wordt door variaties van het logo van de Boekenkas. Het logo vormt een woordbeeld, waarbij divere letters zijn vervangen door vormen die refereren aan de functie en de vorm van de Boekenkas.

Voor de gevel bestickering is een heldere magenta kleurig beeldmerk ontwikkeld, bestaande uit lijnwerk in combinatie met gevulde kleurvlakken, afgewisseld door uitsparingen. Op die wijze valt de kas duidelijk genoeg te onderscheiden op het overwegend groene Joris Ivensplein waar het bouwwerk is gesitueerd en ontstaat er geen functie verwarring: het is duidelijk geen groentekas. Voor overige toepassingen is een lijn versie van het logo ontworpen dat op een kleinere schaal in monochroom goed functioneert. Het logo is een woordbeeld, waarbij divere letters zijn vervangen door vormen die refereren aan de functie en de vorm van de Boekenkas.

De Boekenkas is geplaatst en wordt ter plekke voorzien van de visuele identiteit.

De Boekenkas is geplaatst en wordt ter plekke voorzien van de visuele identiteit.

Deze tijdelijke voorziening is gerealiseerd op initiatief van IJburg-bewoner Johan Bakker wegens het gebrek aan een gemeentelijke bibliotheek, waarvoor de wijk met 3.000 woningen te klein werd bevonden. Inmiddels is de kas door de populariteit te klein geworden en is de bibliotheek in een pand aan de IJburglaan gevestigd: de transformatie naar een volwaardige bibliotheek voor IJburg is daarmee ingezet.

De foto’s tonen de opening van de Boekenkas op 11 juni 2007 door auteur Dirk van Weelden, waarbij hij een voordracht hield over taalvreugde. En waarbij hij (uiteraard) een aantal boeken uit zijn eigen collectie overdroeg aan de ruilbibliotheek.

Meer informatle
Website De Boekenkas
Website Het Blauwe Huis
Website Jeanne van Heeswijk

 

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Jorrit Sybesma