Netlorelib is een project opgezet in het kader van het project “What is a library?” met de Master Media Design van het Piet Zwart Institute, onder leiding van Sandra Fauconnier. Het project had betrekking op nieuwe methodes van classificeren en categoriseren van bepaalde informatie binnen specifieke systemen dan dat plaatsvindt binnen de structuur van de traditionele bibliotheek.

De netlorelib is dan ook niet een traditionele papieren bibliotheek om te beginnen. Het is een digitale bibliotheek die een documentatie van de Internet folklore (netlore) bevat, maar dan niet op een traditionele wijze waarin alle informatie strak is geclassificeerd en gecategoriseerd.

Netlore bestaat uit bijvoorbeeld uit hoax mailtjes over vermiste of zieke kinderen, gratis producten, viruswaarschuwingen, vervormde foto”s, specifieke Internet-talen, etc. De documentatie van dit materiaal is zo opgezet dat de oorspronkelijke (virale) gedragingen, vormgeving, taalkundige aspecten en context bewaard zijn gebleven. Op die wijze blijven de originele kwaliteiten van het materiaal geconserveerd en wordt het materiaal uit de bibliotheek niet omgezet tot een wetenschappelijke, antropologische vorm, waarbij de oorspronkelijke kenmerken van materiaal verloren gaan.

Het bezoeken van de netlorelib vraagt wel wat van de gebruiker, een zekere vorm van onderzoekingsdrift is vereist en als die aanwezig is ontdekt de gebruiker constant nieuwe verborgen aspecten en onderwerpen van de netlore-bibliotheek.

Dit werk is ingediend als project voor een Vectors fellowship aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (VS).

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Jorrit Sybesma