Wat doe je als je een stapel oude menukaarten hebt, je van geschiedenis én koken houdt. Dan maak je een kookboek. Zo simpel is het.

Dit receptenboek is samengesteld uit gerechten van menukaarten – de oudste is uit 1891, de jongste is van 1956 – van de familie Jullien-Swarttouw-Thunnissen. Van 39 menukaarten is een gerecht gekozen, waarvan het bijbehorende recept opgezocht is in een kookboek uit de tijd. Een gerecht van een menukaart uit 1915? Dan een recept uit een kookboek van voor 1915!

Dit private samenwerkingsverband van PUNTPIXEL (grafisch ontwerp) met Wyke Sybesma (fotografie, redactie en samenstelling) heeft geleid tot de vervaardiging van het in beperkte oplage uitgebrachte boekwerkje “Kerstgans uit Veur met Brusselsch Gevolg – Een halve eeuw tafelen met de familie Jullien-Swarttouw-Thunnissen”. Het boek telt 174 pagina’s full colour binnenwerk, gevat in een harde omslag met goudfolie bedrukking. Voorts is de publicatie voorzien van een leeslint, uitgevoerd in – heel toepasselijk – rood/wit gestreept ‘rolladetouw’.

De teksten in het binnenwerk zijn gezet in de ‘Playfair Display’, een klassieke letter, geïnspireerd op historische typografie van John Baskerville en ontworpen door de Deen Claus Eggers Sørensen en is vrij verkrijgbaar via Google Fonts. Het omslag refereert qua ontwerp vrijelijk aan de Jugendstil/artdeco-stijl waarin veel van de in het boekwerk opgenomen menukaarten zijn vormgegeven.

Het boekwerk zelf bestaat inhoudelijk uit twee delen: informatie over de geschiedenis van de familie, het tafelen en de gebruiken en het tweede deel bestaat uit de antieke menukaarten en de bijbehorende historische recepten. Dit geheel wordt afgewisseld met zogeheten ‘factoids’  (luchtige intermezzo’s) welke ingaan op specifieke gebruiken gerelateerd tot het tafelen en dineren uit ‘die tijd’ (vroeg twintigste eeuw).

Verwijzingen:
Playfair Display in Google Fonts Library

 

 

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Jorrit Sybesma