De opdracht aan ons was om een applicatie te ontwikkelen waarmee gedigitaliseerde publicaties uit de collectie van het Dordrechts Museum kunnen worden getoond aan het publiek tijdens tentoonstellingen, naast de originelen, zodat bezoekers ook door deze oude boeken, tekeningen en manuscripten heen kunnen bladeren en niet louter naar het statische originele opengeslagen boek hoeven te kijken.

Oplossing
De installatie bestaat uit een in een meubel ingebouwde computer met scherm. PUNTPIXEL heeft de software voor zowel de medewerkers als de bezoekers ontwikkeld. Deze software omvat enerzijds een beheerdersmodule voor de medewerkers van het museum en anderzijds een virtuele bibliotheek voor de bezoekers van een tentoonstelling. De virtuele bibliotheek bestaat simpelweg uit een boekenkast met een oneindige hoeveelheid aan planken waarop letterlijk de gedigitaliseerde boeken staan. Bezoekers openen een boek door dit aan te raken, vervolgens kan men er doorheen bladeren. Als extra voorzieningen zijn er mogelijkheden in de applicatie opgenomen om bijvoorbeeld tentoonstellingen te tonen voor een bepaalde periode en medewerkers kunnen collecties aanmaken om zo de volledige bibliotheek onder te delen in secties.

Techniek
In tegenstelling tot veel multimedia-applicaties voor touchscreens in de museale omgeving is het door PUNTPIXEL ontworpen programma niet gebaseerd op Adobe Flash. De gebruikersinterface van deze applicatie is geheel gerealiseerd in HTML5 en CSS3, aangevuld met JavaScript ten behoeve van de animaties en de realistische “blader”-ervaring die bezoekers hebben wanneer ze een boek uit de virtuele bibliotheek openen. Daaronder bevindt zich de technische basis opgezet in het open source web application framework CakePHP en een MySQL-database. Het geheel is gekoppeld aan een voor dit project speciaal aangepaste versie van het door PUNTPIXEL ontwikkelde Content Management Systeem (CMS) Hactar. Hiermee kunnen medewerkers van het museum zelf nieuwe boeken, publicaties en tekeningen toevoegen aan de gedeelde bibliotheek. Het blader programma draait op een Apple Mac mini.

Context
De software is in juli 2012 voor het eerst getest door bezoekers en ingezet binnen een kleine tentoonstelling “Het witte goud” over porselein in het interieur in Huis Van Gijn, onderdeel van het Dordrechts Museum. In oktober 2012 is een volgende versie van de software uitgebracht die getest wordt door zowel medewerkers als bezoekers. In het laatste kwartaal van 2012 zal de software ook door de overige Dordtse cultuurinstellingen worden gebruikt. De interactieve installatie uit de initiële tentoonstelling zal een permanente functie krijgen binnen Huis Van Gijn.

Resultaat

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Marc de Bruijn