In een zeer kort tijdsbestek van slechts een anderhalve maand heeft PUNTPIXEL in opdracht van en in samenwerking met Huis Van Gijn, Dordrechts Museum een iPad-applicatie ontwikkeld (ook geschikt voor iPhones en smartphones dan wel tablets met Android) voor het project Juffrouw Fijn van Draat. Dit project is tot stand gekomen mede dankzij gelden van het SNS REAAL fonds.

De app toont het leven het leven van Van Gijn in de 19e eeuw in het historische huis aan de hand van de Juffrouw Fijn van Draat, het hoofd van de huishouding destijds. De inhoud van de applicatie bestaat uit vele audio- en videofragmenten (uit de documentaire “Een dag in Huis Van Gijn”), foto’s, achtergrondinformatie, praktische tips en adviezen en vreemde objecten uit de diverse ruimes. Dit alles is via een vrij minimalistische interface ontsloten, waarbij de fotografie van Mascha Joustra de basis vormt van elk scherm. De informatie is gerangschikt per ruimte en de plattegrond van het huis vormt eveneens de structuur van de applicatie zodat de gebruikers van de app (de bezoekers van het huis) een logische route kunnen volgen die in lijn is met de fysieke ervaring die men heeft in het gebouw zelf.

De intentie van de makers van de applicatie was en is om het huis weer tot leven te wekken. Doordat vrijwel elke ruimte binnen het statige pand een vrijwel onaangetaste aanblik biedt, verwacht en hoop je als bezoeker dat de oorspronkelijke bewoners ergens om de hoek in een volgende kamer te vinden zijn. Met de verrijking van de bezoekerservaring door het aanbieden van iPads aan het begin van elk bezoek wordt aan deze verwachting min of meer voldaan. Elke ruimte komt in de applicatie aan bod en door de vele videofragmenten – opgenomen op locatie  – wordt van elke kamer helder uiteengezet wie deze gebruikte en hoe er gebruik van gemaakt werd.

De applicatie – ontsloten via een Wifi-verbinding en een vijftien tal iPads binnen het museum – is web-gebaseerd en maakt intensief gebruik van JavaScript, HTML5 en CSS3-mogelijkheden. Doordat de app in kioskmodus op de iPads is geïnstalleerd en wordt gepresenteerd, biedt dit voor de gebruikers in van Van Gijn een native app-ervaring. Zonder dat daarbij hoge kosten zijn gemaakt, voor het ontwikkelen van een platform-specifieke applicatie. Tevens is het mogelijk, doordat de applicatie is voorzien van een Content Management Systeem (CMS), deze te voorzien van nieuwe inhoud in de vorm van teksten, afbeeldingen en filmpjes. Met gebruik van WordPress is het voor medewerkers zelfs mogelijk om nieuwe ruimtes toe te voegen aan de applicatie, of juist kamers (virtueel) af te sluiten voor bezoekers. Maximale flexibiliteit is betracht met deze opzet.

Uitgewerkte productietekeningen voor de mobiele applicatie tbv Juffrouw Fijn van Draat.

Uitgewerkte productietekeningen voor de mobiele applicatie tbv Juffrouw Fijn van Draat.

In een later stadium zal het mogelijk worden voor bezoekers om met hun eigen mobiele telefoon of iPad toegang te verkrijgen tot de inhoud van de app. Nu al werkt de applicatie ook op een reguliere desktop computer en is het mogelijk om met een Android-tablet de applicatie in een mobiele browser in te laden. In het ontwerp is rekening gehouden met zowel gebruik in landschapsmodus als in portretmodus.

Navigeren binnen de app is vrij eenvoudig. Links onderaan in beeld is een zogeheten kamerkiezer te activeren, deze schuift vervolgens vanaf links in beeld. Hierop is te zien welke kamers er zich op welke verdieping in het pand bevinden. Rechts buiten bevindt zich de “paniek”-knop met de optie om te tonen waar je je bevindt in het omvangrijke gebouw. De locatie van de ruimte in relatie tot de overige ruimte wordt binnen dit venster via een plattegrond ontsloten. Via een logisch en zich herhalend stappenplan komt de gebruiker van de applicatie voortdurend van verdieping, in een ruimte terecht om daar vervolgens te kiezen voor verschillende informatiebronnen. Met een eenvoudige tik terug bovenaan het scherm kan een niveau omhoog worden geschoven. Deze wijze van navigeren zorgt voor een overzichtelijke gebruikerservaring.

Het project is in de periode vlak na de oplevering aan bod gekomen in het vaktijdschrift Museumvisie (#1/2014, “Van Grazen en Gunnen”). Daarin bericht de Nederlandse Museumvereniging (fusie NMV en VRM)  over een bezoek aan Huis Van Gijn te Dordrecht alwaar met gebruik van een iPad via de Juffrouw Fijn van Draat applicatie het huis is bekeken. De redactie concludeert dat de door PUNTPIXEL ontworpen en ontwikkelde applicatie elke ruimte in Huis Van GIjn weer tot leven brengt en dat dit zeker een project is dat navolging verdient! 

De losse sfeerbeelden hierboven weergegeven komen uit de applicatie, © 2013 Mascha Joustra.

Verwijzingen
Website Huis Van Gijn
Museumvisie over de JFVD-app

Resultaat

Meer weten over dit project?

Avatar photo
Neem contact op met Jorrit Sybesma